Este greu de crezut că un parior nu a jucat niciodată în viață măcar o mână de poker. De ce? Pentru că între pariuri și poker există multe asemănări. Pentru cineva dinafara celor două domenii ar suna ciudat o paralelă între un joc de cărți și un pronostic sportiv. În realitate, cele două sunt strâns legate prin câteva principii comune esențiale.
Ceea ce intenționăm în acest articol nu este o simplă înșiruire a acestor principii, ci mai curând să aflăm dacă și cum i-ar fi de folos unui parior să stăpânească noțiuni din poker, dacă pokerul l-ar ajută să devină un parior performant. Să trecem așadar în revista câteva principii obligatoriu de stăpânit de către un parior și care se deprind cel mai eficient la masa de poker.
În primul rând, pokerul și pariurile NU sunt jocuri de noroc. Sau sunt, în măsura în care în orice activitate este nevoie de un dram de noroc pentru a obține performanță și rezultate. Știm cu toții cât ne doare o bară la fotbal, când 2 centimetri fac diferența între victorie și egal. Ei bine, la pariuri și poker norocul are rolul său, însă nu și pe termen lung. Pe termen lung intră în acțiune un alt factor mult mai eficient: abilitățile. Acestea se traduc la poker prin cunoașterea strategiei optime de joc și adaptarea acesteia la situația dată, iar la pariuri prin analiza parametrilor care influențează pe moment rezultatul unei competiții sportive. E drept, există o mulțime de parametri, însă și strategia la poker este suficient de stufoasă. Ce rezultă de aici? Necesitatea unui efort de pregătire. Putem juca poker “la intuiție” sau putem pune un pariu “ochiometric” și să avem succes pe moment. Însă dacă vrem să avem rezultate bune în mod constant trebuie să studiem domeniul. Să citim cât mai mult (și site-ul nostru are suficiente resurse strategice) și să fim permanent conectați la realitate.
Apoi, cele două domenii își mai împart o caracteristică importantă: sunt “jocuri cu informație incompletă”. În mod ideal, dacă am ști absolut totul despre starea celor două echipe ce urmează să joace (formă fizică, starea psihică, strategia de joc, nivelul de motivare, starea terenului, arbitrul și încă alte zece mii de detalii), am câștiga aproape mereu. La poker este și mai evident: dacă am ști cărțile oponentului, și aici am câștiga aproape mereu. Însă în ambele situații trebuie să lucrăm cu “estimări”. Cu cât estimarea e mai apropiată de realitate, cu atât miza noastră va fi pusă mai bine. De aici rezultă că este esențial să nu luăm în calcul factori fără importantă, ci numai ce contează. Cu părere de rău o spunem: intuiția nu este în acest caz cel mai bun sfetnic. În spatele unui pariu bun nu se află un Nostradamus, ci un om normal, deținând informații incomplete, care a reușit însă să le pună cap la cap cât mai coerent.
Un punct important este, în poker și la pariuri, să gândim cu capul nostru. Știm cu toții că la fotbal geme de specialiști. Și la poker e exact la fel – toate lumea se pricepe. Ei bine, încercați să filtrați cu mare atenție sfaturile, oricât de convingători ar fi cei care le dau. Propriile raționamente și concluzii – și mai ales studiul – fac mai mult decât o mie de ponturi.
În aceeași ordine de idei, un jucător bun de poker nu uită mâinile jucate prost ci le re-analizează ulterior pentru a afla ce a greșit și cum să evite pe viitor eroarea. Poate nu e vina lui dacă nu i-a reușit, însă dacă cumva greșeala e la el? Dacă a luat în calcul un parametru eronat? Dacă a exagerat importanța unei informații? Astfel, pe viitor, va ști ce să evite.
În sfârșit, poate cel mai important punct comun între cele două domenii este managementul banilor – sau “bankroll management”, după cum e numit în poker. Nu există parior sau jucător de poker de succes, oricât de abil și de performant, care să reziste prea mult timp fără acest principiu de aur. În poker s-au consumat tone de cerneală despre cum ne gestionăm banii pentru a rezista în timp. Orice site serios are o secțiune specială dedicată exclusiv acestui subiect.
Ce înseamnă pe scurt managementul bankrollului? Simplu formulat, înseamnă să păstrăm un raport corect între banii alocați jocului și miza aleasă. Adică, să nu ne jucăm toți banii pe un singur pariu sau într-o singură partidă. Există cifre precise care stabilesc ce sumă avem voie să mizăm în funcție de banii disponibili. De pildă, la jocurile de cash, este indicat să alegem mese cu blindul mare de cel puțin 2.000 de ori mai mic decât bankrollul disponibil. În cifre, dacă am alocat pokerului 500$, miza maximă va trebui să fie de doar 25 de cenți (mese care au big blindul de 25 de cenți). Pare puțin? Nu este. Procedând astfel, vom avea 20 de intrări de câte 100 de blinduri și astfel dacă vom rata o intrare, două, sau chiar mai mult, vom avea resurse să depășim momentul de “downswing”. Și la pariuri, indiferent de abilitatea noastră, surprizele vin mereu. Și pot veni una după alta. Dacă vrem să rezistăm în acest teritoriu, trebuie să avem mereu o sumă-tampon în spate care să ne asigure continuitatea. Cu cât rezistăm mai mult fluctuațiilor de moment ale jocului, cu atât avem mai mari șanse să fim profitabili. Și acest principiu nu se învață nicăieri mai temeinic decât la poker, căci acolo se simt cel mai repede beneficiile unui management bun al banilor.
Ar mai fi multe de spus, însă propria experiență este cel mai bun profesor. Iar la poker există aici un avantaj: pokerul online se joacă foarte rapid și experiența se capătă la fel de rapid. Un jucător modern joacă într-o luna câte mâini jucau veteranii pokerului o viață întreagă pe vremuri în cazinourile din Las Vegas. Puteți încerca (la cele mai mici mize, dacă sunteți începător) și în scurt timp veți descoperi similaritățile despre care am vorbit (pe scurt) și care cu siguranță vă vor crește rata de succes și la pariuri.